منشا و خواص زعفران

 

زعفران دارای بالاترین ارزش دارویی و اقتصادی در بین گیاهان  است. زعفران ، گرانترین ادویه در جهان است تقریباً 160 کیلوگرم زعفران برای به دست آوردن 1 کیلوگرم نمونه خشک لازم است و دشوار بودن سطح زیر کشت دلیل اصلی گران بودن آن است.

منشا زعفران

امروزه زعفران در کشورهای اروپایی و همچنین  ایران، ترکیه ، یونان ، پاکستان ، هند ، مصر ، آذربایجان ، چین ، ژاپن و استرالیا کشت می شود

در برخی از تحقیقات آسیای جنوب غربی و اولین بار  ایران یا نزدیکی ایران را منشا کشت زعفران می دانند.

اما برخی معتقدند که ترکیه و منطقه مدیترانه شرقی وطن زعفران است و در برخی گزارش ها آمده است که زعفران توسط ترکها هنگام مهاجرت از آسیای میانه به ترکیه آورده شده است.

منشا زعفران

منشا زعفران

نظریه های مختلفی در مورد منشأ زعفران ارائه شده است اما شواهد مستند نشان می دهد

که سرچشمه  زعفران  در کوه های زاگرس و الوند ایران بوده است و همچنین قدیمی ترین شواهد در مورد استفاده از زعفران در “هخامنشیان” ، باستانی است

انتشار جغرافیایي زعفران در ایران شامل استانهای خراسان (قائنات، بیرجند و گناباد)، یزد، کرمان، گیلان و مازندران و گلستان است

ایران پیشرو در تولید زعفران در جهان است به طوری که در سال 2005 ، تولید سالانه زعفران در ایران 230 تن زعفران خشک بوده است ،

که 93.7٪ از کل تولید زعفران در آن سال بود.یونان در سال 2005 با تولید 5.7 تن در رده دوم تولید قرار گرفت.

پاکستان و مراکش بودند با تولید 2.3 تن در جایگاه سوم تولید کنندان قرار گرفتند.

زمان کشت زعفران در کشور های مختلف بستگی به نوع آب و هوای آنها دارد. در پاکستان و هند ، کشت زعفران بیناواسط ژوئیه تا پایان اوت است،

در ایتالیا مرکزی نیمه دوم ماه اوت ، در اسپانیا ، بعد از نیمه ژوئن ، در یونان ، بین ماه های مه و سپتامبر و در مراکش ، از آخرین هفته اوتتا هفته اول سپتامبر کاشته می شود

بهترین زمان کشت برای بدست آوردن بهترین کیفیت با کاشت زودرس زعفران در پایان جولای به دست می آید.

صرف نظر از جنبه هاي زراعي، مانند ويژگـي خاك، موقعيت جغرافيايي و عوامل جوي (دما و رطوبت) و همچنين روشهاي كاشت، داشت و برداشت كه در كيفيت زعفران تاثير دارد،

روشهاي خشك كردن، تعيـين كننـده كيفيت و ارزش نهايي زعفران است.

عطر خاص زعفران در زمان خشك كردن به دليل هيدروليز پيكروكروسين و آزاد شدن آلدئيد فرّار سافرانال حاصل ميشود.

به علاوه، قدرت رنگي زعفران به دليل كاهش رطوبت محتوي كه ميتوانـد باعث هيدروليز رنگدانه كروسين شود، افزايش مييابد.

خشك كـردن باعـث تغييـرات فيزيكـي، شـيميايي و بيوشــيميايي كلالــه مــيشــود

كــه بــراي دســتيابي بــه ويژگيهاي مطلوب زعفران ضروري است. به علاوه، فرايند خشك كردن، مهمترين نقش را در نگهـداري زعفـران بـه عهده دارد.

رطوبت كمتر، حداقل12 %بر اساس اسـتاندارد جهاني 3632 ISO باعث حفظ كيفيت محـصول در دوران طولاني

منشا زعفران

منشا زعفران

تر نگهداري ميشود

 

اثر دارویی زعفران

زعفران ، دارویی با ارزش و همچنین در پزشکی از اهمیت زیادی برخوردار است.

بسیاری از داده های علمی در مورد استفاده زعفران در بیماری های مختلف دانشمندان ثبت شده است

استفاده سنتی از زعفران توسط مطالعات جدید تأیید شده و جایگاه آن را در طب مدرن گرفته است.

براساس این مطالعات علمی ، زعفران که در درمان افسردگی ، بیماری های سیستم عصبی ، بیماری های قلبی ،

بیماری های سیستم غدد درون ریز و بیماری های سیستم ایمنی بدن مورد استفاده قرار گرفته است نیز

در سال های اخیر با خیال راحت در درمان بیماری های چشمی مورد استفاده قرار گرفته است.

مدیر سایت
آوریل 27, 2020